Sorginen baratza
Hasiera » Gaurkotasuna » Erdipurdiko uzta Araban
Ira07 1

Erdipurdiko uzta Araban

Atalak: Gaurkotasuna

A maitu berri da Araban zerealen uzta, probintziako laborantzarik garrantzitsuena, eta Euskadiko Nekazari Kooperatiben Federazioak komunikatu batean erdipurdikotzat jo du, bai kalitatean, bai kantitatean.

Aurtengo euri ugariak eta sasoiz kanpoko hotzak lana garaiz egitea oztopatu dute, alde batetik, eta, bestetik, putzuen eratzea, belar txarren hazkuntza eta bestelako arazoak ekarri dituzte. Gainera, azkenaldiko ekaitz eta kazkabarrak ez dute batere lagundu. Hori dela eta, azken urteetako zenbateko bikainak nabarmen gutxitu dira. Gariak batezteko 6.000 kg/ha-ko etekina izatetik 5.000 kg/ha izatera pasa da; eta garagarrak, 5.500 kg/ha-tik 4.500 kg/ha-tara. Zenbakiak bereziki deigarriak dira iazkoekin alderatzen baditugu: 7.000 kg/ha garian, eta 6.000 kg/ha garagarran.

Prezioak, merkatuen menpe

Hala ere, garagarraren kasuan, proteina maila txikia izan arren, malteriarako minimoak betetzen dituela argitzen du komunikatuak. Zera da, garagardoa egiteko aproposa da. Eta ekoizpen urria dela eta, prezio onak espero dituzte.

Zerealen kotizazioak aipatzerakoan, ordea, azken hilabetean %20-30 bitarteko jaitsiera aipatzen dute kooperatibistek. Duela 2 urtekoen azpitik daude orain, batez ere hiru arrazoiengatik: uzten ohiko hasierarekin egon den desfasea; Espainiar estatuan izan duten uzta oparoa; eta mundu mailan dagoen eskaintza ona, batez ere Mediterraneotik datorkiguna.

Zentzu horretan, Arabako Nekazarien Elkarteak (UAGA) %30-50 bitarteko jaitsiera kalkulatzen du laborariek uztaren truke kobratutakoan. Sindikatuak elikagaien eta merkatuen espekulazioaren arteko banaketa aldarrikatu du, eta lehengaietan jasandako prezioen murrizketa ogia eta pentsuen salneurrietan islatzea eskatu du.

 

Atzerapen orokorra

Zerealena ez da aurtengo baldintza klimatologikoengatik kaltetua izan den laborantza bakarra. Udaberriko eguraldi desegokiak Euskal Herriko uzta gehienak atzeratu ditu: patata, erremolatxa, piperrak, tomateak, mahatsak…

Baina atzerapenak ez dio beti kalitateari eragiten. Arabako Txakolina Jatorrizko Deituraren Kontseilu Arautzaileak esan duenez, mahats gutxiago jasoko bada ere, kalitateari dagokionez “aurrekoa berdindu edo gainditzea” espero dute.

Iruzkin bat

  1. Alvaro | 2013-09-09 at 23:26

    Aupa Urko! Mikhail esan bezala, oso blog interesgarria abien jarri duzuna.
    Hasteko, pasa den astean Arabako uztaren berri izan nuen irratian lanean nengoela, eta gogoratzen naiz UAGAk esandakoaz. Hemen argi eta garbi geratzen da nola laborariak merkatuen menpe daudela eta lehen baino lehen bere autonomía “berreskuratzeko premia” daukatela. Gainera, ezaguna da lehengaiekin existitzen den espekulazioa, merkatu horien gardentasun eza dela eta. Beste aldetik, argi eta garbi geratzen da nola mehatxugarri azaltzen ari diren zailtasunei aurre egiteko, (aldaketa klimatikoa edo erregai fosil eta merkeren murrizketa) eredu agroindustrial honek ez duela ez hankarik ez bururik. Horrela, Euskal Herria mailan bultzatzen ari diren zenbait ekimen oso interesgarriak eta guztiz zentzuzkoak bilakatzen ari dira, hala nola, EHNE-Bizkaia sindikatuak , Elikadura Burujabetzaren bidean antolatutakoak.

    Reply

Iruzkina idatzi Baztertu erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude

Urko Saenz de Buruaga

Giza zientzia eta komunikazioan lizentziatuta, elikagaien zientifiko eta teknologora birziklatuta. Erortzear zegoen bere aiton-amonen basetxea berpiztu nahi zuen hiriko haurra naiz oraindik. Elikagaien ekoizpena, segurtasuna eta kalitateari buruzko gaurkotasuna aztertzen dut, begi bat industrian eta bestea atzealdeko baratzean jarrita.

Azken bidalketak

  • Gabonetako hondarrekin zer egin?
  • Nola baretu txileak eragiten duen azkurea?
  • Gizarte Segurantzak ez ditu familia nekazarien eskubideak errespetatzen
  • Euskal Herriko elikadura burujabetzari buruzko dokumentala Bilbon estreinatuko da
  • Landa inguruneko ekintzaileei laguntzeko jardunaldia

Iruzkin berriak

  • maialen(e)k Nola baretu txileak eragiten duen azkurea? bidalketan
  • maider(e)k Elikadura burujabetzaz dokumental euskaldun batean bidalketan
  • Urko Sáenz de Buruaga(e)k Haurren desnutrizioari buruzko hitzaldia Gasteizen bidalketan
  • maialen(e)k Haurren desnutrizioari buruzko hitzaldia Gasteizen bidalketan
  • Ekintza guztiak Sorginen Baratzaren agendan daude | Sorginen baratza(e)k Egutegia bidalketan

Artxiboak

  • 2014(e)ko abendua
  • 2014(e)ko iraila
  • 2014(e)ko abuztua
  • 2014(e)ko maiatza
  • 2014(e)ko martxoa
  • 2014(e)ko otsaila
  • 2014(e)ko urtarrila
  • 2013(e)ko abendua
  • 2013(e)ko azaroa
  • 2013(e)ko urria
  • 2013(e)ko iraila
  • 2013(e)ko abuztua
  • 2013(e)ko uztaila

Kategoriak

  • Agenda
  • Agroekologia
  • Auzolana
  • Ekintzaileak
  • Elikadura burujabetza
  • Elikagaien segurtasuna
  • Eskubideak
  • Gaurkotasuna
  • Permakultura
  • Sailkatugabeak

Meta

  • Hasi saioa
  • Sarreren jarioa
  • Iruzkinen jarioa
  • WordPress.org

ARGIAko Blogarien Komunitatea - CC-BY-SA