Jon Ander Galarraga Zubeldia
Biologoa titulazioz, ikertzailea bokazioz eta konpostaje teknikaria ofizioz. Konpostajea bizidunen zientzia bat delako, ikertu eta hobetu dezagun. Konpostaje prozesu efiziente batek, hondakin organikoen kudeaketa merke eta egoki batera eraman gaitzakeelako… konpostazank!!!
Azken bidalketak
Iruzkin berriak
- luis Mari Olaizola(e)k Jon Ander Galarragaren bloga bidalketan
- Ia beterik dugu gure lehen konpostagailua! | Uliako Lore-Baratzak(e)k Tenperatura bidalketan
- Albiste bilduma, urtarrilak 01 – 31 | Zero Zabor(e)k Konpostaren sekretua ez dago dituen elikagaietan. bidalketan
- Jon Ander Galarraga(e)k Konpostazank!!!! bidalketan
- Karlos(e)k Konpostazank!!!! bidalketan
Artxiboak
- 2016(e)ko ekaina
- 2016(e)ko martxoa
- 2016(e)ko otsaila
- 2016(e)ko urtarrila
- 2015(e)ko azaroa
- 2015(e)ko iraila
- 2015(e)ko uztaila
- 2015(e)ko ekaina
- 2015(e)ko maiatza
- 2015(e)ko apirila
- 2015(e)ko martxoa
- 2015(e)ko otsaila
- 2015(e)ko urtarrila
- 2014(e)ko abendua
- 2014(e)ko azaroa
- 2014(e)ko urria
- 2014(e)ko iraila
- 2014(e)ko abuztua
- 2014(e)ko uztaila
- 2014(e)ko ekaina
- 2014(e)ko maiatza
Tenperaturaren geruzak konpostagailuan
Atalak: Sailkatu gabea
Tenperatura oso faktore garrantzitsua da konpostajean, tenperaturak mugatzen du deskonposizioaren abiadura eta tenperatura altuek bermatzen digute konpostak ez dezala inongo hazi edo bakterio kaltegarririk eduki.
300 litroko konpostagailu txiki bat, 40-45 gradutara iritsi daiteke eta bolumen handiagoko 700 litroko konpostagailu bat aldiz (auzokonpostak), 65 gradutaraino. Konpostajearen arauetako bat da, zenbat eta bolumen handiagoa, orduan eta tenperatura altuagoak, horregatik, konpostatze gune handietan edo txaboletan 80 gradutara irits daiteke.
Tenperatura ordea ez da banatzen uniformeki konpostagailu guztian. Konpostagailuaren nukleoa deitzen diogunean dago tenperaturarik handiena, justu konpostagailuaren erdigunea da eta gainazalera, lurrerantza edo konpostagailuaren paretetara goazen heinean, tenperatura baxuagoa da, inguruko tenperaturarekin harreman zuzenagoa baitu eta bero galera handiagoa baita.
Konpostajearen mekanika ikertzen ari den biologoa banintza, fenomeno honi, “Konpostaren estratifikazio termikoa” deituko nioke. Baina urrengo astean pala bat hartu eta zortzi orduz jarraian, edozein langile xumeren moduan euripean eta bizkarra bustita, konposta birrintzen egongo naizen… agian izerdi usain gehiegi edukiko dut, alkondara xuriz aurkezten diren eta berebiziko harrera ona duten teoriak planteatzeko, beraz teorien planteamentu ponpoxoak beste adituei utziko dizkiegu, izerdi usian gabe eta alkondara xuri-xuria dutenei.
Nukleoko tenperatura 330 litroko konpostagailuan
Estratifikazio termiko hau oso erabilgarri zaigu txabola moduko auzokonpostean fruta-eulia ekiditeko. Txabola erako konpostagailuetan, bolumen handia dagoenez, 70-75 gradutara egoten da nukleoa, baina gainazala, 25-30 gradutan, fruta eulia ugaltzeko tenperatura egokiena. Txabola hauen aireztapen erregular batek, estratifikazio termiko hau apurtu egiten du, beroa modu berean banatuz barren guztian, honek esan nahi du, nukleoko tenperatura 65-70 gradutara jeisten dela, baina azalekoa (fruta eulia hazten ari den eremukoa), 30 gradutik gora igotzen dela. tenperatura erabat hilgarria fruta-euliarentzako.
Beraz, estratifikazio termikoaren teoria aplikatuz, fruta-eulia ugari den sasoi hauetan, txabola moduko konpostagailuak astean hiru aldiz aireztatzen badira, gainazaleko tenperatura igo egiten da eta fruta euliarentzat hilgarrri diren tenperaturetara iritsi. Askoz ere fruta-euli gogaingarri gutxiago agertuz konpstagailuan.
Teoria hau ez da atera soilik nere burutik, beste mota bateko adituen laguntza ezinbesteko izan da. Aupa zuek!