Jon Ander Galarraga Zubeldia
Biologoa titulazioz, ikertzailea bokazioz eta konpostaje teknikaria ofizioz. Konpostajea bizidunen zientzia bat delako, ikertu eta hobetu dezagun. Konpostaje prozesu efiziente batek, hondakin organikoen kudeaketa merke eta egoki batera eraman gaitzakeelako… konpostazank!!!
Azken bidalketak
Iruzkin berriak
- luis Mari Olaizola(e)k Jon Ander Galarragaren bloga bidalketan
- Ia beterik dugu gure lehen konpostagailua! | Uliako Lore-Baratzak(e)k Tenperatura bidalketan
- Albiste bilduma, urtarrilak 01 – 31 | Zero Zabor(e)k Konpostaren sekretua ez dago dituen elikagaietan. bidalketan
- Jon Ander Galarraga(e)k Konpostazank!!!! bidalketan
- Karlos(e)k Konpostazank!!!! bidalketan
Artxiboak
- 2016(e)ko ekaina
- 2016(e)ko martxoa
- 2016(e)ko otsaila
- 2016(e)ko urtarrila
- 2015(e)ko azaroa
- 2015(e)ko iraila
- 2015(e)ko uztaila
- 2015(e)ko ekaina
- 2015(e)ko maiatza
- 2015(e)ko apirila
- 2015(e)ko martxoa
- 2015(e)ko otsaila
- 2015(e)ko urtarrila
- 2014(e)ko abendua
- 2014(e)ko azaroa
- 2014(e)ko urria
- 2014(e)ko iraila
- 2014(e)ko abuztua
- 2014(e)ko uztaila
- 2014(e)ko ekaina
- 2014(e)ko maiatza
AUZOKONPOSTA. BOLOAREN TEKNIKA
Atalak: auzokonposta, hobekuntzak, tenperatura
Askotan, konpostagailu batean tenperatura altuak (50-60ºC) mantentzea zaila izaten da, izan ere, erabilerak eragin handia baitu tenperatura hauen eskuratzean, zenbat eta gutxiago erabili konpostagailua, tenperatura eskasagoak baitira.
Banakako konpostajean erabilera nahiko bermatua dagoen arren, bolondres diren auzokonpostetan, erabileraren gutxipen progresiboa ohikoa izaten da.
Zergatik ibili aireztapenak eta bestelakoak egiten alboan edukiontzi berde libre bat badago?
Erabileraren gutxipen honek, tenperaturaren gutxipena dakar, auzokonpostak 30-35 ºC inguru hartzen ditu nukleoan, prozesua geldotzen da eta euli gogaingarrientzako paradisu bihurtzen da. Zer esanik ez hazien inaktibaziorik ez dela egoten eta higienizazioa ere ez dagoela bermatua.
Baina konpostajearen ikerketa eta teknifikaziorako txoko honetan, arazoak konpontzeko gaude eta erabilera gutxitu arren, bada modu bat konpostagailuan tenperatura altuak mantentzeko, “Boloaren teknika” deitu diogu… eta bai, hau ere I+D Konposta parke teknologikotik atera da, munduko zientzialari famatuenen garunetik zuen etxeetaraino.
Boloaren teknikak, azalera eta bolumenaren arteko erlazio erabiltzen du konpostagailuko tenperatura galera ekiditeko. Dakigunez, barne nahasteak zenbat eta bolumen handiago eduki, tenperatura handiagoa izan ohi du, hala ere, bero hau azaleran zehar galdu egiten da konbekzioz. Honekin esan nahi dut, azalera zabal batean utzitako barne nahasteak, beroa galtzeko joera handiagoa duela aiearekin kontaktu azalera handiagoa baitago. Alderantziz bolo bat eginda dagoen barne nahasteak airearekiko kontaktu azalera txikiagoa du eta bero galera gutziagoa da.
Beraz, auzokonposta egiterakoan, saiatu aireztatu ostean, barne nahastea konposagailuko pareta baten alboan pila batean bolo bat eginda uztea, modu honetara beroa errazago kontserbatuko du.