Jon Ander Galarraga Zubeldia
Biologoa titulazioz, ikertzailea bokazioz eta konpostaje teknikaria ofizioz. Konpostajea bizidunen zientzia bat delako, ikertu eta hobetu dezagun. Konpostaje prozesu efiziente batek, hondakin organikoen kudeaketa merke eta egoki batera eraman gaitzakeelako… konpostazank!!!
Azken bidalketak
Iruzkin berriak
- luis Mari Olaizola(e)k Jon Ander Galarragaren bloga bidalketan
- Ia beterik dugu gure lehen konpostagailua! | Uliako Lore-Baratzak(e)k Tenperatura bidalketan
- Albiste bilduma, urtarrilak 01 – 31 | Zero Zabor(e)k Konpostaren sekretua ez dago dituen elikagaietan. bidalketan
- Jon Ander Galarraga(e)k Konpostazank!!!! bidalketan
- Karlos(e)k Konpostazank!!!! bidalketan
Artxiboak
- 2016(e)ko ekaina
- 2016(e)ko martxoa
- 2016(e)ko otsaila
- 2016(e)ko urtarrila
- 2015(e)ko azaroa
- 2015(e)ko iraila
- 2015(e)ko uztaila
- 2015(e)ko ekaina
- 2015(e)ko maiatza
- 2015(e)ko apirila
- 2015(e)ko martxoa
- 2015(e)ko otsaila
- 2015(e)ko urtarrila
- 2014(e)ko abendua
- 2014(e)ko azaroa
- 2014(e)ko urria
- 2014(e)ko iraila
- 2014(e)ko abuztua
- 2014(e)ko uztaila
- 2014(e)ko ekaina
- 2014(e)ko maiatza
60,1,1
Atalak: auzokonposta, hobekuntzak, tenperatura
Zenbaki magikoak ditugu 60,1,1.
Auzkonposta eta bere arrakasta bermatzen dituzten zenbakiak. Behingoz, matematika eta konpostajea lotu ahal dituen zifra bat. Hala ere, magikotik baino gehiago du ikerketatik.
Auzokonposta guneetan sortzen diren arazoak, etxeko konpostagailu batekoak baino handiagoak eta bisualagoak dira, herriguneetan daudela ez ahaztu. Arazo hauen gehiengoa, auzokonpostagailu barruan 65-70 graduko tenperaturak lortuz ekiditen da, tenperatura hauetan materia organikoa oso azkar kospostatzen baita eta ez dago tenperatura horretan arazoak emango dituen euli edo bestelakorik, zer esanik ez, higienizaio baldintzak ere betetzen dituela.
Tenperatura hauek lortzeko ordea bi faktore nahitezkoak dira: erabilera eta bolumena. Auzokonposta erabili egin behar da, guztia botaz konpostagailura. Modu honetan soilik bermatzen da materia organiko iturri konstante bat eta tenperatura altuak lortzea ahalbidetu digun bolumen handi bat.
Txarrena, erdi bidean geratzen diren auzokonposta guneak dira. Espazio ugari dute, baina erabilera eskasa. Erdi bidean geratu diren auzokonposta hauek ez dute beharrezko tenperatura lortzen, ez baitute materia organiko konstante bat jasotzen eta 30-35 gradu ziztriñetan geratzen dira, sarritan euliz josiak (tenperatura egokia dute arrautzak ipintzeko) eta konpostatze abiadura oso motelarekin (materia organiko erdi konpostatua). Honela, materia organikoak asko irauten du auzokonposta barruan eta arazoak sortzeko aukerak handitzen dira.
Horregatik adi zenbaki hauei: 60,1,1.
60 pertsona, 1 metro karratu eta 1 hilabete.
Auzokonpostagune baten arrakasta bermatzen duen zenbakia da. 60 pertsonak bota behar dituzte beraien biohondakin GUZTIAK, metro karratu 1-eko bolumena duen gune batera eta honela hilabeten 1-ean beteko da gunea. Ostean beste gunean hasi leike erabiltzen eta hau hilabete batean betetzean, aurrekoa hustu eta berriro zikloa hasten da.
Eta honen adibide praktikoa, Astigarragako auzokonpostak. Batere arazorik ematen ez duten txabola moduko konpostagailuak, biohondakin mordoa kudeatzen dutenak eta mantentze erraza dutenak.
Gogoratu: 60 pertsona, metro karratu 1, hilabete 1.
“Zoroek” irekitzen dituzte, “adituek” jarraituko dituten bideak. Matematika eta konpostajea, noski baietz!!!