Hasiera »
Urko Saenz de Buruagaren bloga - Sorginen baratza
Urko Saenz de Buruaga
Giza zientzia eta komunikazioan lizentziatuta, elikagaien zientifiko eta teknologora birziklatuta. Erortzear zegoen bere aiton-amonen basetxea berpiztu nahi zuen hiriko haurra naiz oraindik. Elikagaien ekoizpena, segurtasuna eta kalitateari buruzko gaurkotasuna aztertzen dut, begi bat industrian eta bestea atzealdeko baratzean jarrita.
Azken bidalketak
Iruzkin berriak
- maialen(e)k Nola baretu txileak eragiten duen azkurea? bidalketan
- maider(e)k Elikadura burujabetzaz dokumental euskaldun batean bidalketan
- Urko Sáenz de Buruaga(e)k Haurren desnutrizioari buruzko hitzaldia Gasteizen bidalketan
- maialen(e)k Haurren desnutrizioari buruzko hitzaldia Gasteizen bidalketan
- Ekintza guztiak Sorginen Baratzaren agendan daude | Sorginen baratza(e)k Egutegia bidalketan
EAEan azokarik ez galtzeko gida
2014-01-30 // Agenda // Iruzkinik ez
Gidan agertzen den informazioa, hiru ataletan banatuta dago (Araba, Bizkaia eta Gipuzkoa), eta kronologikoki ordenatuta agertzen da. Hala ere, norbanaren herritik gertuen ospatzen diren azokak aurkitzea erraztearren, azokak lurralde historikoz edota udalerrika bilatzea ahalbidetzen duen bilatzailea jarri dute martxan.
(gehiago…)
‘Eman minutu 1 ogiaren alde’ ikusentzunezko lehiaketa
2013-12-28 // Agenda, Eskubideak, Gaurkotasuna // Iruzkinik ez
Hiru kategoriatan banatzen diren sariak eta bestelako argibideak ezagutzeko, kontsultatu hemen lehiaketaren oinarriak.
Zorte on!
8.000 saski banatu ditu Errigorak udazkeneko kanpainan
2013-12-27 // Auzolana, Elikadura burujabetza, Gaurkotasuna, Sailkatugabeak // Iruzkinik ez
Abenduaren 19an eskainitako prentsaurrekoa. / Errigora
Joan den asteko ostegunean, abenduaren 19an, Errigorak “Nafar hegoaldeko uzta, euskarari puzka” kanpainaren emaitzak aurkeztu zituen prentsaurrean. 8.000 saski baino gehiago banatu dituzte, Lodosako ikastolara,“Euskaraz bizi eta ikasi” herri ekimenera eta Erriberako Aek-ra bideratuko diren 112.000 euro lortuz.
(gehiago…)
Errigoraren deialdia azken txanpan
2013-11-12 // Auzolana, Elikadura burujabetza, Gaurkotasuna // 2 iruzkin
Oharran, banaketa puntu izateko gogoa azaldu duten tokien kopuruan izandako gorakada aipatzen da. Banatzaileen aldetik jasotako bultzada horrek erakusmahaiaren beste aldetik erantzuna jasotzea nahi dute. Helburu horrekin honako testua idatzi dute:
(gehiago…)
Errigora, Nafar hegoaldeko produktuen bidez euskara bultzatzeko ekimena
2013-11-08 // Auzolana, Elikadura burujabetza // Iruzkinik ez
“Nafar hegoaldeko uzta, euskarari puzka” kanpainan banatuko diren saskien erakusgaia / errigora.blogspot.com
Nafarroako “eremu ez-euskaldunean” euskalgintza bultzatzeko eta bertoko produktuak Euskal Herrian zabaltzeako helburuak proiektu bakarrean batu dituen ekimena abian da. “Nafar hegoaldeko uzta, euskarari puzka” lelopean, elikagaien saskiak banatzeko kanpaina martxan jarri dute Errigora proiektuaren sustatzaileek, salmenten zati bat euskararen aldeko programak bultzatzera zuzenduko delarik.
(gehiago…)
Tolosako baratze ekologikoak Airean telesaioan
2013-11-06 // Gaurkotasuna, Permakultura // Iruzkinik ez
ETB1-eko Airean telesaioaren barruan, Tolosako herri baratze ekologikoak ekarri zituen atzo Ilaski Serranok bere sailera. Jarraian daukazuen bideoan Iñigo Muñoz Tolosako Ingurumen saileko kideak azaltzen duen moduan, autokontsumorako lursail txikiak dira eta, gainera, helburu soziala ere betetzen dute, langabetuei eta integrazio arazaoak dituzten pertsonei zuzenduta baitaude, betiere gainontzeko herritarrak kanpoan utzi gabe. Oztopo arkitektonikoak ere baratzerik ez izateko aitzakirik ez direla ikus dezakegu, gurpil-aulki batetik lurra lantzen duen gizon batek erakusten digun moduan. Ikusi nahi duzue zein izan den bere konponbidea? Horra bideoa (11′):
(gehiago…)
Mundubat-en zine zikloa, astelehenetik aurrera
2013-11-01 // Agenda, Elikadura burujabetza // Iruzkinik ez
(gehiago…)
Toxi-Cola
2013-10-21 // Elikagaien segurtasuna // Iruzkinik ez
Hurrengo sarrera prestatzen dudan bitartean, Coca-Colaren konposizioa oso era grafikoan azaltzen duen bideoa uzten dizuet. Deigarria da, gehiegi sakondu gabe, freskagarri batek daraman azukre kantitatea.
Aste ekologikoa (II): Biocultura azoka, gaurtik aurrera BEC-en
2013-10-04 // Agenda, Gaurkotasuna // Iruzkinik ez
Aurreko sarrera batean komentatu nuen bezala, asteburu osoan zehar Biocultura produktu ekologikoen eta zentzuzko kontsumoaren azoka izango da Barakaldoko BEC-en. Gaur goizeko 11.00etan ireki dira ateak eta igandeko 20.00etan itxi egingo dira. Sektore ezberdinak ordezkatzen dituzten 200 bat erakusmahai bisitatu daitezke, besteak beste, nekazaritza eta elikadura biologikoa, bioeraikuntza eta energia berriztagarriak edo artisautzazkoak.
(gehiago…)
“Norantza doa gure elikadura? Mundu mailatik gure auzoetara” (laburpena)
2013-10-02 // Agroekologia, Gaurkotasuna // Iruzkinik ez
Paul Nicholson. / inmotionmagazine.com
Atzo Adurtzako Aste Agroekologikoaren barnean antolatutako hitzaldien lehen eguna izan zen. Via Campesina Internacional-eko Paul Nicholson eta Unai Aranguren izan ziren asteari hasiera emateko arduradunak, eta “Norantza doa gure elikadura? Mundu mailatik gure auzoetara” gaia jorratu zuten. Bi hizlariek laborari berriek sektorera sartzeko aurkitzen dituzten oztopoak nabarmendu zituzten.
Aurkezpen bideo eta antolatzaileen ohiko sarreraren ostean, Nicholson izan zen hitz egin zuen lehenengoa. Nekazaritza eta elikagaien politiken porrotaren ondorio den nekazari-exodoaren zergatiak aztertu zituen. Hiru arrazoi nagusi aipatu zituen:
(gehiago…)